Doba covidová v Krkonoších

Je téměř jisté, že jakmile přijedete do Krkonoš, budete si připadat jako by svět byl zase v pořádku. Nádherné zasněžené scenérie napumpují adrenalin do žil jen při pohledu na ně. V době, kdy píšem tenhle článek jsou skiareály stále zavřené, což je sice smutná zpráva, na druhou stranu, kde jinde, než na horách, se vyřádit. Díky opravdu bohaté sněhové nadílce se dá zabavit mnoha způsoby. My třeba chodíme často na dlouhé procházky se sáňkami. Náš malej prďola si v nich schrupne když chce a přesto, že máme terénní kočárek, tak sáňky zaručují ještě mnohem větší dostupnost různých míst, sice někdy sáňky vyžadují obsluhu dvou lidí, aby chudák malej nedrhnul hlavou ve sněhu celou cestu, stejně na ně nedáme dopustit. Není to ale tak jednoduché jako v době předcovidové, člověk se musí pořádně vybavit, vzít si svačinu, zabalit jí tak, aby po cestě nezmrzla (dnes v noci bylo -12), do termosky navařit teplý čaj, klidně s kapkou něčeho ostřejšího, náhradní ponožky, náhradní rukavice…to už vydá na pěkně těžkej batoh. Abychom vám s výbavou trochu pomohli, rozhodli jsme se do bytu pořídit termosku, ne všichni lidi ji doma mají a v horách se hodí i na jaře. Neklesejte však na mysli, i v krkonoších jsou otevřená okénka s občerstvením, ne ale všechny restaurace je mají a přecejen tu není hospoda na každém rohu. Pokud si na facebooku olajkujete krkonose.eu, tak najdete aktualizovaný výčet rastaurací s otevřenými okýnky a podle toho si můžete naplánovat trasu výletu, abyste s sebou nemuseli tahat krosnu s jídlem.

Sehnat boby nebo jenom kluzák je věc nemožná. Měli jsme pro vás dvoje boby objednané, ale objednávka byla zrušená z důvodů totálního výprodeje. Kdo by to byl čekal. Snažíme se ale dál a snad se poštěstí. Budou se hodit i další zimy, doufejme, že sněhová nadílka není rarita a bude se opakovat. Teď se dá bobovat i na příjezdové cestě k baráku, za bárakem na loukách, prostě všude. My fandové bobování na sjezdovkách nejsme. Jsou přeplněné, ne všichni dodržují opatření a i když si tam člověk může dát občerstvení, tak u nás za barákem na je to stejně hezčí.

Kromě toho, že z bobování se stává pomalu ale jistě národní sport, tak kdo nejezdí na běžkách, jakoby nebyl. Je to prima, vidět lidi vracet se na běžky, běžkují všichni, senioři, junioři, psi… je to super. Upravených tratí je letos hodně pro všechny (naštěstí) a v okolí apartmánu je jich nespočet. No a kdo neběžkuje, tak ten honí výhledy na skialpech. Bohužel jsou všechny půjčovny a obchody zavřené, takže sehnat vybavení se může pěkně prodražit, nás to bohužel taky limituje.

Takže do Krkonoš pojeďte, ale s pokorou a respektem. I tady jsou nemocnice přeplněné, i tady se ten neřád šíří a jelikož je tu mnohem víc lidí než na Václaváku, tak je fajn být obezřetný. My se s vámi bohužel nepotkáme, pokud se ale k nám vratíte v lepších časech, tak rádi poklábosíme.

My to tu máme rádi a chceme to tu mít hezký napořád. Nechoďte tam, kam nemáte, nevyhazujte roušky tam, kam nemáte, nevyhazujte pytlíky od svačiny tam, kam nemáte nebo si na vás Krakonoš došlápne.

Těšíme se na vás, snad v už jen lepších časech.

P.S. před každým výletem zkouknětě web krkonose.eu, je tam všechno důležité. Trasy a pravidla skialpinismu, trasy na běžky a mnoho dalšího. My vám ale taky rádi poradíme, když budem vědět.

Next
Next

Poklad na kopci proti nám